BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Beamish Biertype : Stout (Irish Dry) ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 50 liter Geplande begindichtheid: 1045 g/l Gemeten begindichtheid: 1046 g/l Gemeten einddichtheid: 1012 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 73,9% Brouwzaalrendement: 85,8% Geplande kleur (Morey): 109 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 38 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 7,084 71,0 Tarwemout 3 0,958 9,6 Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,399 4,0 Kristalsuiker 0 0,499 5,0 Geroosterde gerst 1523 1,038 10,4 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 16 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In 52 52 20 20 Infusie 55 40,00 4,22 Beta-amylase 63 63 22 30 Directe verwarming 63 Alfa-amylase 72 72 18 20 Directe verwarming 72 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 40,57 liter Temperatuur spoelwater: 78,00 °C pH spoelwater: 8,1 Filtertijd: 1:43 uur ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Spalt Select 4,6 150,0 90 Hopbellen 38,2 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1046 Volume na koelen: 54 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: 1084 Wyeast Irish Ale Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 4,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 28 dagen , SG bij bottelen 1012. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 11-3-2007 Bottelen met 6,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 15,6°C Alcoholpercentage: 4,2 vol.% Proost!