BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Blond Biertype: Sterke Blonde ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 80 liter Geplande begindichtheid: 1067 g/l Gemeten begindichtheid: 1070 g/l Gemeten einddichtheid: 1012 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 82,9% Brouwzaalrendement: 76,7% Geplande kleur (Morey): 8 EBC Geplande bitterheid (Tinseth): 34 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 14,777 66,9 Kristalsuiker 0 2,606 11,8 Havervlokken 4 2,628 11,9 Tarwevlokken 4 1,126 5,1 Maisvlokken 1 0,950 4,3 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 20 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In 52 52 0 20 Infusie 55 70,00 3,59 Beta-amylase 63 63 10 30 Directe verwarming 63 Alfa-amylase 72 72 10 20 Directe verwarming 72 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 50,69 liter pH spoelwater: 78,0 Filtertijd: 1:43 ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Hallertau Spalt Select 5,7 200,0 90 Hopbellen 33,7 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1049 Volume na koelen: 1.070 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: 3787 Trappist High Gravity Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 5,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 24 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Gistvoeding: Nutrivit Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting bij 20°C, SG bij bottelen 1012. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 14-12-2008 Bottelen met 8,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 18,0°C Alcoholpercentage: 8,1vol.% Proost!